Русия се е изкачила на шесто място в света по

...
 Русия се е изкачила на шесто място в света по
Коментари Харесай

Русия се изкачи на шесто място по притежавани валутни активи: Световният съвет по златото

 Русия се е изкачила на шесто място в света във връзка с валутните запаси, съгласно последните калкулации на Световния съвет по златото . Към края на 2023 година страната е натрупала 442,5 милиарда $ във валутни запаси, изпреварвайки Саудитска Арабия, чиито ресурси са спаднали до най-ниското си равнище от 2009 година насам - 439 милиарда $.

Първите пет в класацията са Китай (3,3 трлн. долара), Япония (1,2 трлн. долара), Швейцария (755,9 милиарда долара), Индия (574,8 милиарда долара) и Тайван (564 милиарда долара).

По отношение на общите интернационалните запаси, които включват монетарното злато, Русия също е на шесто място с наличия на стойност 598,4 милиарда $ към 1 януари. По данни на съветската централна банка през миналата година цената на нейните активи се е нараснала с към 16 милиарда $, което значително се дължи на по-високите цени на златото.

Анализаторите обаче означават, че позицията на страната в международната ранглиста евентуално ще се увеличи още повече, в случай че цените на петрола и газа се покачат, защото част от по-високите доходи от експорт ще образуват запаси, настояват специалисти.

Приблизително половината от валутните запаси на Русия са замразени в чужбина заради западните наказания против Москва, въведени в отговор на спора в Украйна. Европейски Съюз и Съединени американски щати обмислят способи да ги конфискуват, с цел да финансират пакети от помощи за Киев.

 Посланиците на Европейски Съюз наскоро се споразумяха да конфискуват облагите, генерирани от замразените съветски активи, държани от основаната в Белгия клирингова къща Euroclear, която държи към две трети от средствата, за подкрепяне на Украйна.

 Предложението, което съгласно известията няма да засегне самите активи, към момента следва да бъде утвърдено от Европейския съвет.

 Москва нееднократно е осъждала всевъзможни дейности, ориентирани към нейните активи, държани в чужбина, като е оприличавала.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР